İski GSMR/DİB başvuru sürecinizde eğer faaliyetinizden endüstriyel nitelikli atık su kaynaklanmadığı tespit edilirse GSMR (Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı) görüşü alırsınız. Tabi ki bu durum faaliyetinizin gayri sıhhi müesseseler kapsamında olması halinde geçerlidir. Hangi faaliyet türlerinin
Gayrı Sıhhi Müesseler kapsamına girdiğini ve hangi sınıf gsmr grubuna dahil olduğu ile ilgili yazıma göz atmak isterseniz: Burayı Tıklayın. Bununla birlikte eğer gsmr başvuru süreci ile ilgili bilgi almak isterseniz şu yazımı okumalısınız.
Belediyelerin ve organize sanayi bölgelerinin verdiği çalışma ruhsatında eğer faaliyet türünüz gsmr rusatı dahilinde ise sizden istanbul için iski den alınan gsmr görüşü talep edilir. İskiye başvurunuzdan sonra işletmeniz ve faaliyetiniz iski teknik personelleri tarafından yerinde denetlenir ve işletmenizin incelenmesi sonucunda bu süreç tamamlanır. Eğer işletmenizden endüstriyel nitelikli atık su kaynaklanmıyor ise bu durum, yerinde tutanakla tespit edilir ve daha sonra yapılacak işlemlerin nihayetinde yazılacak olan gsmr görüşü işletmeye ve bağlı olduğu belediye gönderilir. Eğer işletmeniz bir OSB (Organize Sanayi bölgesi)'nde ise görüş yine posta yolu ile OSB müdürlüğüne gönderilir. Son dönemde bu işlem için klasik posta yolu değil de PTT'den alınan ve şahıs firmaları dışındaki işletmenin sahip olması zorunlu olan, KEP ( Kayıtlı Elektronik Posta ) adreslerine gönderilmektedir. Endüstriyel atıksu evsel sular ile karıştırılmamalıdır. Lavoba ihtiyaçları vb. için kullanılan sular evsel atıksulardır. Gsmr görüşü bir sayfalık bir A4 kağıt üzerine basılıdır. Elektronik imzalı olduğu için fotokobileri de aynı işi görür. Ayrıca gsmr görüşünün gerçekliğinin kontrolü https://www.iski.istanbul/web/tr-TR/evrak-sorgulama adresinden yapılır. Açılan sayfada referans kodu yerine görüşün en altındaki doğrulama adresinin sonundaki "Referans Kodu=" ibaresinin sonundaki kod ile yapabilirsiniz. Ayrıca gsmr görüşünün sağ alt kısmındaki barkod ile de bu sorgulamayı kolayca yapabilirsiniz. Aşağıdaki şekilde örnek bir gsmr görüşü gözükmektedir.
İşletmenin gsmr görüşünü temin etmede acelesi var ise bu süreci takip etmeli ve kurum içi yazışmalarda işletmenin ibraz etmesi gerekebilecek belgeleri ibraz ederek işlemleri hızlandırmalıdır. İski bu süreçte iki kurum içi yazışma ile gsmr görüşünü verir. Bunlar Kanal iştirak bedeli ve Havza Konumu yazılarıdır.
Kanal iştirak (katılım) bedeli ya da eski ismi ile bina hizmet bedeli, mal yani bina sahibine ait bir ödemedir.
Kanal iştirak bedeli konusunda işletme bilgilendirilir. Yapılan arşiv taramasında bu bedelin ödendiği görülürse bu bedel tekrar istenmez. Ödenmediği tespit edilirse, işletmenin bulunduğu bina kısmı incelenerek, işletmenin sahip olduğu alana göre bir bedel hesaplanır ve ödenmesi talep edilir. Bir sefere mahsus alınan bina hizmet bedelinin (Kanal katılım Bedeli) ödenmesi konusunda işletme ile irtibata geçilir. Aslında bu bedel bina yani mal sahibine ait bir bedeldir. Bu yüzden bir sefer alınır. Kiracı olan işletmenin bu bedeli ödemesi doğru olmaz çünkü kendinden sonraki kiracının yerine de ödemiş gibi olacaktır. Tabi bu durum yine mal sahibi ve kiracı olan işletme arasındaki hukuka göre değişiklik gösterir. Yine de asıl olan bu bedeli mal sahibinin ödemesidir.
Kanal katılım ya da iştirak bedeli ile alakalı yazıma ulaşmak için : Tıklayınız.
Kanal katılım ya da iştirak bedeli ile alakalı yazıma ulaşmak için : Tıklayınız.
Havza konumu yazısı ise; işletme eğer içme suyu havzasında bulunuyorsa, faaliyetini bu sahada sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda bilgi edinmek için yazılır. Teknik ayrıntıları teferruatlı olan bu konuda işletme için özet olarak şu bilgiler faydalı olabilir: Öncelikle işletmenizin içme suyu havzasında yer alıp almadığını öğrenmek isterseniz şu adımları uygulayın:
https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/ url adresini açın. İşletmenizin bulunduğu adresi haritadan bulun ve işaretleyin. Adres kısmına açık adresi numara ile girin. Eğer doğru noktayı tespit edemezseniz, cadde ya da sokak üzerinden iş yerinizin numarasını arayıp bulun. İş yerinizin yerinşi doğru tespit etmeniz önemlidir çünkü bazen 1 metre ile bile havza içinde ya da dışında kalabilirsiniz.
Daha sonra üst sekmede sağdan ikinci "Katmanlar" kısmına tıklayın.
Baraja olan mesafeye göre yeşil, sarı ve kırmızı alanlara göre işletmenizin içme suyu barajına yakınlığını ve içerisinde olup olmadığını göreceksiniz. Eğer işletmeniz yukarıdaki içme suyu havzaları haricinde kalıyorsa, bu işletmenizin atıksu havzasında kaldığı manasına gelir ki; atık su havzasında bulunmanın içme suyu havzasında bulunmak gibi müeyyideleri yoktur. Bu nedenle aslında organize sanayi bölgelerinin de atıksu havzalarına konuşlandırılması gerekmekte ise de İstanbul'da bu maalesef mümkün olamamıştır. Eğer işletmeniz içme suyu havzasında ise ve içme suyu havzaları yönetmeliklerine dair bilgi edinmek niyetiniz var ise http://www.iski.istanbul/web/tr-TR/kurumsal/mevzuat-ve-yonetmelikler1 adresinden yönetmeliklere ulaşabilirsiniz. Buradan işletmenizin bulunduğu içme suyu havzası ile ilgili yönetmeliğe göz atmanız işinize yarayabilir. İçme suyu havzasında bulunan bir işletme için, eğer baraja ya da içme suyu temin edilen göletlere yakın değilseniz, yakınınızdan da bir içme suyu deresi geçmiyorsa büyük bir ihtimalle gsmr görüşü edinmede problem yaşamayacağınızı düşünüyoruz.
Fakat yine de bu konuda son görüş İski İdaresinindir ve bu görüş de Havza konumu yazısı ile belli olur. Çünkü pek çok havzaya münhasır yönetmelik olup, faaliyet türlerine göre kısıtlamalar olabiliyor. Malumunuz mevzu İstanbul'un kullanım suyu olunca bu konuda mevzuatlar sıkı ve bu da bence bu koca metropol için gayet makul.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder