Endüstriyel atık su Debi Hesabı

        Eğer inceleme ve tetkik sonrası işletmenizden endüstriyel nitelikli atıksu kaynaklandığı tesbit edilirse bu durumda Dib (Deşarj İzin Belgesi) alırsınız ve Dib, GSMR yerine de geçer. Eğer endüstriyel nitelikli atıksu kaynağı olan bir işletme iseniz İski AKDY'ne göre faaliyet sektörü ve günlük debi miktarına göre müeyyide ve şartlar değişiklik gösterir. Endüstriyel nitelikli atıksulara hiç bir önlem almak zorunda olmayacağınız gibi, bir ön arıtma tesisi kurmak ya da atık sularınızı bir bertaraf tesisine taşıttırmak zorunda olabilirsiniz. Bu mevzuyu, yani işletmelerin faaliyet türlerine göre sınıf sınıf karşılaşabilecekleri müeyyideleri öğrenmek isterseniz, web sayfasındaki diğer yazıları inceleyebilirsiniz. 

       Burada bahsetmek istediğimiz diğer husus ise günlük endüstriyel nitelikli atıksu miktarını gösteren QEndüstriyel yani günlük debi miktarıdır. İski AKDY'nde debiye göre de şartlar ve müeyyideler değişiklik gösterir. Aynı zamanda ön arıtması olan bir işletmenin by-pass (önlemsiz deşarj) veya istenilen deşarj limitlerini sağlayamaması gibi durumlarda işletmeye Atıksu Arıtma Bedeli tahakkuk ettirilir.Bu bedelin tayininde dolayısıyla işletmenin ödemek zorunda kalacağı tutarın büyümesine de yol açar. Bu yüzden tesiste meydana gelen endüstriyel nitelikli atıksuyun debisinin doğru tayin edilmesi önemli bir husustur.

        Qendüstriyel, bir başka deyişle günlük debi miktarı faaliyete geçen işletmede inceleme yapan iski teknik personelleri tarafından yerinde hesaplanır ve tutanağa işlenir. Debi hesabında kullanılan yöntemler çeşitlidir. Günlük şebeke su tüketimi, işletmede çalışan personel sayısı, işletme personelinin beyanı, faaliyet türü, atık su kaynaklanan üniteler gibi parametreler göz önüne alınarak bir endüstriyel atık su debisi hesaplanır. Bu, işletmede günlük olarak meydana geldiği ve kanala verildiği varsayılan atık su miktarıdır, ve ülkemizde kullanılan SI birim sistemlerine göre m³ olarak hesaplanır.
    
    Şebeke tüketimi esas alınarak yapılan debi hesabına bir misal getirmemiz gerekecek olursa. Beyaz ve mavi yaka olmak üzere, bütün çalışanlarıyla 50 personeli olan bir tesis varsayalım. Bu işletme su ihtiyacının tamamını şebekeden karşılasın. Aşağıdaki fotoğrafta görülen fatura da temsili olarak bu işletmenin su faturası olsun:

İski örnek su faturası ve debi hesabı

    Türkiye şartlarında her bir personelin günlük su tüketimini 50 litre kabul edebiliriz. Bu hesapla günlük 50 personel x 50 litre = 2500 lt yani, 2,5 m³/gün atıksu miktarı yapar. Bu 2,5 m³, tesisteki çalışanların ortalama günlük su tüketimi olarak kabul edilir. Yani Qpersonel=2,5 m³/gün diyebiliriz. İkinci olarak yukarıdaki temsili su faturasında kırmızı ile işaretli alana bakılır. Faturaların bu kısmında günlük ortalama toplam su tüketimi yazar. Yani gün sayısı 28 yazan faturada, toplam tüketilen suyun 140 m³ yazdığı görülür, bu da 140/28=5 m³/gün olarak hesap edilendir ve Günlük m³ kısmında (kırmızı ile işaretli kısım) yazar. Buna da günlük Qtoplam=5 m³/gün diyebiliriz.

    Günlük Qendüstriyel'i bulmak için de ,Qendüstriyel=Qtoplam-Qpersonel = m³/gün-2,5 m³/gün=2,5 m³/gün olarak hesap edilir.

    Bahsettiğimiz bu yönetemin dışında pek çok yöntem ile atıksu debisi hesaplanabilir. Buradaki önemli husus yine işletmenin faaliyet türüdür, çünkü kullandığı şebeke suyunun çoğunun ürün içerisinde kaldığı bir unlu mamüller imalatçısı ya da sıvı deterjan imalatçısı için yukarıdaki formule ek olarak, Qtoplam'dan ürün içerisinde kalan suyun da çıkarılması gereklidir. 

    Sonuç olarak, İşletmenin faaliyet türü , endüstriyel atıksu kaynaklanan üniteleri göz önüne alınarak bir Qendüstriyel, yani atık su debisi hesaplanır ve tesisin işlemleri bu debi üzerinden yürütülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder