İşletmede önlemsiz deşarj ya da by-pass tesbit edilmesi


Önlemsiz deşarj by-pass
(Görsel Kaynak :www.zwembadstore.com)

    İşletmenizde iski tarafından önlemsiz deşarj tespit edildi ise ne yapmanız gerekiyor? Bu yazıda bu sorunun cevabını bulabilirsiniz. Öncelikle önlemsiz deşarjı ya da diğer adıyla by-pass'ı izah edelim.

    İşletmeniz usulüne göre atıksuları arıtıp kanalizayona veriyor veya bertaraf tesisine taşıtıyor olduğunu varsayalım. Her iki durum içinde atıksuyun arıtılmadan ve yahut taşıttırılmadan kanala gönderilmesi işlemi önlemsiz deşarj (by-pass) olarak adlandırılır. Bu işletmenin suistimali ile olabileceği gibi istenmeyen ya da gayr-i ihtiyari durumlarda da söz konusu olabilir. İşte böyle istenmeyen bir vaziyette iken ya da işletme tarafından kasıtlı olarak by-pass yapılırken denetim ekipleri gelir ve suistimali görürse artık önlemsiz deşarj yaptırımları işletmenize uygulanacak demektir.

    Önlemsiz deşarj tespitinden sonra işletmenin faaliyetten men edilmesi ilgili belediye veya OSB müdürlüğünden talep edilir. Aynı zamanda işletmeye atıksu arıtma bedeli uygulanır. Bu bedelin nasıl hesap edildiğini "Endüstriyel atık su denetim esasları" başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

    Bu durumda işletme yetkilisi tespit edilen eksikliği, bilerek ya da sehven yapılmış olan bu hatayı düzeltip iski'ye bildirmelidir. By-pass'ı durdurmalı ve bir daha meydana gelmemesi için alanda gerekli önlemleri almalıdır. Bildirme dilekçe ile yapılır ve işletmeye çıkarılan atıksu arıtma bedeli bu dilekçenin tarihi baz alınarak durdurulacağından, dilekçe ne kadar erken verilirse o kadar az AAB hesaplanır.
    
    Verdiğiniz dilekçeden sonra teknik personel işletmenizi ziyaret eder ve aksaklığın sona erdirildiğini yerinde tespit ederek tutanağa işler. Bundan sonra atıksu arıtma bedeli durdurulur ve faaliyetten men kaldırma yazısı ile faaliyetten men kaldırılır.
    
    Bu tür istenmeyen durumlara sebebiyet vermemek için  denetim ekiplerinin gelmesini beklemeden, arıtma sisteminizi düzenli aralıklarla kontrol etmeli ve suistimale yer vermemelisiniz.
    
    Tüm bunlara rağmen atıksularını by-pass yapmaya devam eden firmaların endüstriyel atıksu üreten bölümleri zabıta ekiplerince kapatılır ve mühürlenir. İski tarafından mühürlemeye rağmen işletmenin faaliyetine devam ettiği tespit edilirse, atıksu arıtma bedeli denetimler devam eder. Mühür fekki dolayısıyla işletmenin mahkeme süreci başlar. İşletme orada oldukça ve faaliyetine kaçak olarak devam ettikçe denetimler devam etmektedir.
   
    İşletme için işleri daha da zorlaştıracak olan durum önlemsiz şekilde kanala arıtılmadan verilen atıksular zamanla kanallarda tahribata neden olur, kanal aşınır ve toprağa açılır. Bu durumda tüm kanal hattının değiştirilmesi gerekir. Bu arızaya işletmenin sorumsuzluğu sebebiyet vermiş olacağından işletme daha ağır müeyyidelerle karşılaşacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder