Eğer İşletmenizin faaliyetinden kaynaklanan endüstriyel nitelikli atıksu debisi 50 m³/gün'den daha büyükse veya endüstriyel atıksuyunuz toksik parametreler ihtiva ediyorsa, meydana gelen atık suyunuz itibariyle önemli kirletici kaynaklar sınıfına girersiniz. Bu konu İski AKDY'de Tanımlar kısmında şöyle izah edilir: "Önemli kirletici kaynaklar: Debisi
50 (elli) m3/gün’den büyük olan ve sadece konvansiyonel parametreler ihtiva eden
atıksular ile debisi ne olursa olsun üretim faaliyetleri itibariyle toksik
parametre ihtiva eden proses atıksuyuna sahip endüstriyel atıksu kaynaklarıdır."
Bu tür bir atık suya sahip işletmenin sorumlu teknik personel çalıştırması veya bir çevre danışmanlık firmasından çevre danışmanlık hizmeti alması zaruridir. Bu mevzuda İski AKDY'ndeki hüküm şöyledir: Madde 7-(1):"Önemli kirletici kaynak olan işletme, ön arıtma
tesisinden sorumlu olmak üzere atıksu
arıtma konusunda gerekli eğitimleri almış en az önlisans mezunu bir kişiyi
sorumlu teknik personel olarak bulundurmak mecburiyetindedir."
Eğer kurmuş olduğunuz ön arıtma tesisiniz için https://www.endustriyelatiksu.net/2020/05/atksu-analiz-ucretleri-ve-desarj-izin.html yazımda anlatılan süreçlere göz atınız. Bu işlemler sizin için bitti ise ön artma tesisiniz deşarj limitlerini sağlayacak kalitede arıtma işlemini gerçekleştirebiliyor demektir. Yine yukarıdaki bağlantı linkinde anlatıldığı üzere deşarj izin belgesi için gerekli olan iki adet numune analiz ücretini de ödedi iseniz; deşarj izin belgesini alabilmek için iski idaresine aşağıdaki evrakları teslim etmek zorundasınız:
1-Sorumlu teknik personel sözleşmesi : Arıtma tesisi olan bir işletmenin arıtma tesisinin çalıştırılması ve işletilmesinden sorumlu bir sorumlu teknik personelinin olması gereklidir. Mesul teknik personel için eğitim şartı en az ön lisans mezunu olmaktır. Yukarıda Madde (7)-1'de geçen ibarede, sorumlu teknik personel için belli bir bölüm mezuniyeti şart koşmamakta olduğundan ve sadece gerekli eğitimleri almış denildiğinden benim kanaatimce bu artı bir eğitim gerektirmeyen Çevre, kimya teknikeri ya da kimya, çevre mühendisi olabilir. Ya da yine kanaatimce, mühendis odaları tarafından endüstriyel atıksu arıtma eğitimi almış her hangi bir teknik ön lisans mezunu da olabilir. Mesela, sorumlu teknik personel elektronik teknikeridir fakat endüstriyel atıksu arıtma eğitimi almıştır. Bu mevzuda ilgili yönetmelik sözleşmesinde arıtma tesisinden sorumlu olması gereken teknik personeli belirli bir bölüm mezuniyeti ile sınırlandırmamış olması işletmeler için bir kolaylıktır. Çünkü herkes bünyesinde bir mühendis çalıştıramayabilir. Fakat herkesin bir çalışanı vardır ve en azından işveren bir ön lisans mezununu işe alıp bu eğitimi verdirip bu eğitimi belgeleyebilir. Ya da firma dışından, danışman usulü ile bir ön lisans mezunu ile anlaşabilir.
2- Arıtma tesisinden çıkan çamurların bertaraf tesisine taşıma sözleşmesi, ve teslim tesellüm belgeleri ile faturaları: Arıtma çamurlarının taşınması ve bertarafıyla alakalı https://www.endustriyelatiksu.net/2020/04/iski-gsmrdib-atksularn-tastlarak.html yazıma bakabilirsiniz. Söz konusu yazı atıksu bertarafı ile ilgili olsa da, örnek olarak verilen bertaraf firmalarının bir çoğu çamur bertarafı da yapmaktadır. Atıksuyun taşınması gibi, atık çamurlarının taşınması da bir sözleşme ya da teklif formu ile olabilir. Eğer sözleşme yapılacaksa bu sözleşmenin çamur bertaraf firması ile olmasına, aracı bir kuruluş ile olmamasına dikkat edilmelidir. Aracı kuruluş ile yapılan sözleşmeler İSKİ AKDY'ne göre hükümsüzdür. Bu süreçte sözleşme ile birlikte atıksu çamurlarının gönderildiğine dair bir motat (Çevre Bakanlığı kontrol sistemi üzerinden alınan belge çıktıları) çıktısı ya da resmi bir sevk pusulası yeterli olacaktır.
Eğer bu sürece kadar firmanıza uygulanan Atıksu Arıtma Bedeli tahakuku var ise ve ödenmemiş bir meblağ var ise, bu tutar ödenene kadar Deşarj İzin Belgesi hazırlanmaz. deşarj izin belgesini alabilmeniz için bu bedelin ödenmesi gerekmektedir. Bu konudaki hüküm İski AKDY Madde 10-(2)-4 ile düzenlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder